Avagy, ha nem, hát nem...

Nem kötelező olvasmányok

Nem kötelező olvasmányok

Richelieu bíboros, a derék igazságosztó

Alexandre Dumas - A Vörös Szfinx

2020. szeptember 15. - T. Baldrick

A Vörös Szfinx

Magamban valahogy úgy képzelem, Alexandre Dumas regényírás közben egyre inkább belelovalta magát a témába, amelyben éppen lubickolt, mondhatni heves lelkesedéssel írt, közben a valóságon és a tényeken egyszerűen átgázolt. A cél szentesíti az eszközt, esetünkben a cselekmény mindenek, legfőképpen a valóság felett áll.

Regénye így történelmi fantasy, szórakoztató, rendkívül jól megírt olvasmány. Ez a minden hájjal megkent, idősebb Dumas képes vol még arra a bravúrra is, hogy A három testőrben megismert fondorlatos, ármánykodó bíborost könnyedén rehabilitálja. Az eredmény egy bölcs, megbocsájtó, rendkívül jóindulatú államférfi, a szegények, elesettek megmentője, a gaz latrok végzete.

A regényben természetesen szerepelnek valódi történelmi eseményekis, Dumas nem rugaszkodott el teljesen a valóságtól. A Vörös Szfinxben a bíboros ügyes politikai machinációkat hajt végre, amely biztos közelebb áll a valósághoz, mint az, hogy négy feddhetetlen jellemű testőr rendszeresen áthúzza minden számítását, ráadásul nevetségessé teszi őt. Richelieu-t? A kor egyik legnagyobb hatású, kíméletlen államférfiját? 

Dumas-t olvasni mindezek ellenére nagyon jó mulatság, nem véletlen, hogy a műveit többször is kiadták, többek közt Magyarországon is. Ne legyünk vele túlságosan szigorúak, hiszen A Vörös Szfinx legfőképpen szórakoztató irodalom. Az, hogy még ma is élvezhető, Dumas, a nagy mesemondó érdeme. Az a feltétel nélküli lekesedés, amely őt eltöltötte... Regényei olvasása során az az érzés fog el, Dumas írás közben iszonyatosan hadart, néha alig tudom utolérni, még szerencse, hogy írt, ezért le tudom lassítani, időben meg tudom fékezni.

Philippe Erlanger-nek van egy két kötetes könyve, Richelieu a nagyratörő, illetve Richelieu a diktátor címmel. A címlapja randa, tartalma érdekes. Az Európa Kiadó jelentette meg, még az átkos 1975-ös esztendőben, (The Night At The Opera, Wish You Were Here stb.) amikor javában dúlt hazánkban a senyvedés. A Századok-emberek sorozatban jelent meg. Hálás köszönet érte. A két kötet 1100 oldalt számlál, de akinek érdeklődését a Vörös Szfinx cselekménye felkeltette, érdemes átrágnia magát a betűknek eme roppant tengerén.

Dumas-t elfogadom olyannak, ahogyan én őt gyermekkoromban megszerettem. A jók legyenek jók, a  rosszak meg nagyon rosszak. Utóbbiak jó alaposan bűnhődjenek meg végül aljas cselekedeteikért, de előtte mindenképpen kövessenek el rengeteg fondorlatot, disznóságot, legfőképpen azért, hogy legyen miért utálnunk őket.

A világ nem ilyen, de olyan jó tudni, hogy egy messzi-messzi Guttenberg-galaxisban néha így működnek a dolgok. Bár maga Richelieu biztos halálra unná magát ott, ezért haladéktalanul elkezdene fondorkoni, intrikálni, Franciaországot javítgatni.

     

A bejegyzés trackback címe:

https://nemkotelez.blog.hu/api/trackback/id/tr7416201588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása